V: het HOGE NOORDEN

TOHOKU

Vertrokken vanuit Niigata zal ik de gehele lengte van de provincie Tohoku afleggen. Volgens Japanners een prachtig gebied waar weinig toeristen hun gezicht laten zien. De oostkust van Tohoku was in 2011 wereldnieuws na de kernramp in Fukushima als gevolg van een aardbeving en tsunami. Ook al kom ik daar niet langs tijdens mijn tocht, is het goed te weten dat al een groot deel weer is opgebouwd. In het stuk zee tussen Honshu en het noordelijke eiland Hokkaido wordt de allerbeste tonijn gevangen, de sushi gaat dus nergens verser smaken dan hier in het noorden.

De plaatsen die langskomen zijn: Murakami, Sakata, Yurihonjo, Katagami, Odate en Aomori, het laatste punt op het eiland van Honshu. Vanuit daar vertrek ik met de veerpont richting Hakodate, om me klaar te gaan maken voor de grote finale.

BUITEN DE BELOPEN PADEN

Toeristen vergeten Tohoku te bezoeken. In eerste instantie gaan de meeste toeristen naar de bekende steden en komen hoogstens tussen die steden in nog op minder bezochte plekken. Hokkaido staat vervolgens bekend als de plek om heen te gaan om bij de toeristische plekjes weg te blijven. Het Hawaii-achtige Okinawa als een plek om tot rust te komen. Maar Tohoku wordt totaal vergeten. De gemeentes van steden en dorpen gelegen in de provincie proberen er alles aan om dit tegen te gaan. Zo worden alle YouTubers in Japan, zogenaamde J-vloggers, betaald om video’s te maken over deze regio om meer enthousiasme te creëren.